Ivan Boszormenyi-Nagy

Nagy.jpg
Ivan Nagy

Grondlegger van de contextuele benadering is Ivan Boszormenyi-Nagy, doorgaans Nagy genoemd (spreek uit: nodzj). Hij werd in 1920 geboren in Hongarije. In 1948 vluchtte hij naar Oostenrijk, waar hij werkte als arts. Van daaruit emigreerde hij in 1950 naar de Verenigde Staten, waar hij één van de pioniers van de relatie- en gezinstherapie werd.

In 1957 was Nagy oprichter van de afdeling gezinspsychiatrie van het Eastern Pennsylvania Psychiatric Institute, Philadelphia (VS). De gezamenlijke zittingen van staf, schizofrene patiënten én hun familie waren in de evolutie van zijn denken een keerpunt. De aanwezigheid van familieleden bij gesprekken met patiënten bleek van grote waarde voor verbetering en genezing. Sinds die periode ontwikkelde hij, in dialoog met andere gezinstherapeuten, de contextuele therapie. 

Nagy overleed in 2007 aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Hij werd begraven in Hongarije, naast het graf van zijn ouders. 


Nagy heeft in zijn leven diverse boeken en artikelen geschreven. De drie belangrijkste publicaties zijn:

 • Tussen geven en nemen: Over contextuele therapie, Haarlem 1994
  Dit klinische handboek schreef Nagy samen met Barbara R. Krasner. Het geldt als basiswerk voor contextuele therapie. Oorspronkelijk verscheen het boek in het Engels: Between Give and Take: A Clinical Guide to Contextual Therapy, New York 1986.

 • Grondbeginselen van de contextuele benadering, Haarlem 2004
  In deze bundel zijn artikelen en bijdragen verzameld waarin Nagy de relationele ethiek omschrijft en het belang ervan op diverse terreinen. Het is een selectie uit de in het Engels verschenen bundel Foundations of Contextual Therapy: Collected Papers, New York 1987.
  ​​​​​​​
 • Invisible Loyalties: Reciprocity in Intergenerational Family Therapy, New York / San Francisco / London 1973
  Deze bundel is geschreven samen met Geraldine M. Spark. Aan de hand van casussen beschrijven Nagy en Spark de rol die loyaliteit speelt in intergenerationele familerelaties. Er is geen Nederlandse vertaling verschenen. 

Een goed overzicht van alle publicaties van Nagy is te vinden in de primaire bibliografie van Nagy.